Berichten

auto

Ook dit jaar subsidie aanschaf elektrische auto

Particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto aanschaffen, kunnen ook in 2023 weer subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt € 2.950 voor een nieuwe auto en € 2.000 voor een gebruikte. De subsidie geldt ook voor private lease van elektrische auto’s.

Lees verder »
CSRD

Waarom CSRD nu al doorwerkt in het MKB

Afgelopen november zijn de eerste concept-uitwerkingen van de Europese rapportagestandaarden voor duurzaamheidsverslaggeving gepubliceerd. Aan de hand van deze standaarden zullen ondernemingen, die onder de verplichting van de Corporate Sustainability Reporting Directive vallen, moeten gaan rapporteren over hun impact op onder andere mens en milieu. Indirect raakt dit ook het midden en kleinbedrijf. 

Lees verder »
auto

Meer bijtelling voor duurdere elektrische auto​

Voor een elektrische auto met een catalogusprijs van € 30.000 of meer gaat vanaf 2023 een hogere bijtelling gelden. Dit komt omdat de lage bijtelling van 16% nog maar gaat gelden tot een catalogusprijs van € 30.000 in plaats van € 35.000 nu. Over het meerdere wordt de bijtelling 22%.

Lees verder »
Energielabel

Advieswijzer per 2023 energielabel C voor kantoor verplicht

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 verplicht geregistreerd zijn met een energielabel van minimaal niveau C. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Kantoren die niet aan de eisen voldoen, lopen vanaf 2023 het risico te moeten sluiten als de handhaver dit oplegt. U dient dan, om het pand weer open te kunnen stellen, uw kantoor eerst zodanig energiezuiniger te maken zodat u wel aan de eisen voldoet.

Lees verder »
Financiering

BMKB-groenregeling

Investeren in verduurzaming is tegenwoordig geen trend meer maar noodzakelijk om je opgelopen energielasten te drukken, daarnaast is het van belang om het juiste energielabel te behalen. Het kan lastig zijn om de financiering hiervoor te realiseren. Om jou als ondernemer te helpen verduurzamen introduceert het kabinet de Borgstelling MKB-kredieten Groen (BMKB-Groen) regeling. Hierbij staan ze tot 67,5% garant voor je krediet. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Lees verder »
Fiscale tegemoetkoming

Versoepeling TEK: energiekosten verlaagd naar 7% van omzet

Een van de voorwaarden voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) wordt versoepeld. De energiekosten van een bedrijf moet tenminste 7% van de omzet uitmaken in plaats van de eerder vastgestelde 12,5%. Hierdoor komen meer mkb-bedrijven in aanmerking voor de TEK.

Lees verder »