financiering Nieuwbouw

Dekker Struik Installatietechniek

Dekker Struik Installatietechniek is een installatiebureau met als werkgebied de regio's Groningen en Drenthe. Dekker Struik Installatietechniek is ontstaan in 2008, door een fusie van Technisch Bureau Dekker BV en Installatiebedrijf Struik BV. Beide bedrijven waren al jaren actief in Groningen en Drenthe als elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig installateur. Er was al lange tijd een ruim samenwerkingsverband aanwezig. Door deze fusie hebben ze alle installatiedisciplines onder één dak en zijn zij uitgegroeid tot een betrouwbaar partner voor het ontwerpen, installeren en in bedrijf stellen van installaties in de woningbouw en utiliteitsbouw. Dit doet Dekker Struik Installatietechniek voor zowel de zakelijke als de particuliere opdrachtgever.

Nieuwbouw pand

John Struik en Ferry Dekker, eigenaren van Dekker Struik Installatietechniek, gaan een nieuw pand bouwen aan de Olgerweg in Groningen en willen in de zomer van 2022 beginnen met de start van de bouw. Zero CO2 heeft in de aanloopfase van de bouw de financiering mogen verzorgen voor dit project. Allereerst is een adviesrapport geschreven, waarin inzicht werd gegeven in de fiscale tegemoetkomingen en subsidies, waar de eigenaren met de bouw van het pand recht op hadden. Vervolgens werd de meest voordelige financieringsconstructie samengesteld.

Financieringsconstructie

Fiscale tegemoetkomingen & Subsidies

Het nieuwbouw pand krijgt het energielabel A+++++, volledig energieneutraal en gasloos. Om dit te realiseren gebruikt het installatiebedrijf o.a. de nieuwste warmtepompen, zonnepanelen, boilers en led-armaturen. Het pand wordt voorzien van de nodige isolatie en alle ramen zijn HR++. Op al deze maatregelen zijn fiscale tegemoetkomingen (Zoals Energie-investeringsaftrek) of subsidies (ISDE) van toepassing. Doordat Dekker Struik Installatietechniek hiervan gebruik maakt, gaan zij duizenden euro's besparen.

Groenfinanciering/groenverklaring

Een deel van de bancaire financiering valt onder een groenfinanciering. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de financiering op het pand, een rentekorting heeft gekregen. Zero CO2 heeft de groenverklaring verzorgd, die nodig is om in aanmerking te komen op de groenfinanciering. Vervolgens heeft de desbetreffende bank de groenverklaring ingediend bij het RVO. Een groenverklaring indienen mag enkel en alleen door banken worden gedaan. Om een groenverklaring samen te stellen, nemen wij contact op met de aannemer/groothandel, ingenieursbureau, gemeente Groningen, taxateur en de bank. Zo inventariseren wij of de ondernemer aan alle voorwaarden voldoet voor het verkrijgen van een groenverklaring. Dekker Struik Installatietechniek voldeed uiteindelijk, na een aantal aanpassingen, aan alle voorwaarden en heeft een deel dat onder groenfinanciering valt.

Reguliere bancaire financiering

De bank heeft 70% van de taxatiewaarde van het pand gefinancierd. De taxatie lag bij dit pand lager dan de stichtingskosten ervan. Hierdoor hadden we te maken met een onrendabele top. De bank heeft doordat het huidige pand in de verkoop gaat een lager risico. Om het pand 100% te financieren is het laatste deel geleend van het provinciale energiefonds van Groningen. Deze financiering, via het energiefonds, is achtergesteld, dit is gunstig voor de zekerheden van de bank.

Financiering via provinciaal fonds

Iedere provincie heeft een provinciaal fonds, zo ook provincie Groningen, namelijk Fonds Nieuwe Doen. In de casus van Dekker Struik heeft Fonds Nieuwe Doen gefinancierd waar de markt ophoudt. De bank financierde 70% van de uiteindelijke taxatiewaarde. Fonds Nieuwe Doen heeft de financiering aangevuld, zodat de volledige stichtingskosten zijn gedekt. Fonds Nieuwe Doen is een achtergestelde lening dat boetevrij afgelost kan worden, zonder afsluitprovisie. Fonds Nieuwe Doen is tevens samenwerkingspartner van Zero CO2.

Ook van plan om een nieuw pand te bouwen?

Wij ondersteunen ondernemers in de aanloopfase van een nieuw te bouwen pand. Wij verzorgen de beste financieringsconstructie, zodat eigen middelen niet of nauwelijks aangeraakt hoeven worden. Ook wanneer een bedrijf financieel erg sterk is, is het niet altijd even slim om het pand zelf te financieren. Wij kijken mee of de investering realistisch is en de continuïteit van de bedrijfsvoering niet in gevaar brengt. Daarnaast brengen wij alle financiële voordelen in kaart, die uit fiscale tegemoetkomingen en subsidies kunnen voortvloeien.