Forfait zonnepanelen verruimd: ook voor privéwoning ondernemer
Wie energie opwekt met zonnepanelen en deze deels teruglevert aan zijn energiemaatschappij, moet hierover btw betalen. De af te dragen btw kan worden berekend via een forfait. De toepassing van dit forfait wordt per direct uitgebreid. Ook mogen ondernemers vanaf nu van het forfait gebruikmaken voor hun privéwoning.
Verhoging opwekvermogen
Het forfait voor de af te dragen btw was tot nu toe alleen van toepassing als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet hoger was dan 10.000 Wattpiek. Omdat het opwekvermogen ook hoger kan liggen, is besloten deze grens te verhogen naar 15.000 Wattpiek. Op die manier kan het forfait vaker worden gebruikt.
Let op! De verruiming van het forfait geldt zowel voor losse zonnepanelen als voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak. Het forfait is voor beide soorten panelen wel verschillend.
Ook voor woning ondernemers
Het forfait kon tot nu toe niet worden gebruikt door ondernemers, zoals zzp’ers, met zonnepanelen op hun privéwoning. Zij moesten de geleverde stroom en de daarop te betalen btw apart bijhouden. Vanaf nu geldt het forfait echter ook voor hen. Dit scheelt hen en de Belastingdienst een hoop administratieve rompslomp.
Registratiedrempel
De zogenaamde registratiedrempel blijft ongewijzigd. Dit betekent dat particulieren die een omzet hebben van niet meer dan € 1.800, zich niet bij de Belastingdienst hoeven aan te melden als ondernemer. Als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet meer is dan 15.000 Wattpiek, hoeven particulieren zonder andere omzet geen btw te betalen en dus ook geen aangifte te doen.